Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 


Ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός προς την Κυβέρνηση σε ότι αφορά την στάση και τους χειρισμούς της σε σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Μυτιλήνη, ήταν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα (Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007) στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Παράλληλα ο κ. Σηφουνάκης άσκησε εντονότατη κριτική προς την Κυβέρνηση για τα γενικότερα πολιτικά θέματα και ιδιαίτερα για την οικονομική πολιτική της, όπως αποκρυσταλλώνεται στον νέο προϋπολογισμό, αλλά και για τους χειρισμούς και τις επιλογές της στο ασφαλιστικό.
Υπογράμμισε πως με τον νέο προϋπολογισμό επιχειρείται μια μεγάλη αφαίμαξη του ήδη συρρικνωμένου οικογενειακού εισοδήματος και τόνισε ότι με βάση τον προϋπολογισμό το 2008 είναι η χρονιά της χειρότερης φοροεπιδρομής στα εισοδήματα του Ελληνικού λαού. Οι νέοι φόροι, είπε,  ανέρχονται στα 6,24 δισεκατομμύρια Ευρώ και πως με τους πρώτους υπολογισμούς η κάθε Ελληνική οικογένεια θα επιβαρυνθεί κατά μέσο όρο με 1300-1500 Ευρώ ετησίως από την νέα φοροεπιδρομή.
Τόνισε ακόμα πως οι καταναλωτές θα υποστούν και νέα σοκ καθώς έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια και πρωτίστως σε αυτά της ΔΕΗ.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, υπογράμμισε πως «η Κυβέρνηση δείχνει το αντιλαϊκό και αντικοινωνικό της πρόσωπο και με την δήθεν μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό». Πρόσθεσε πως χωρίς να διασφαλίζει επαρκείς πόρους και την αναγκαία χρηματοδότηση για την βιώσιμη λειτουργία του ασφαλιστικού και μέσα από ένα διάλογο παρωδία, φέρνει αύξηση των ορίων ηλικίας και την περικοπή των συντάξεων και πως οι μεθοδεύσεις αυτές πλήττουν και τους σημερινούς σαραντάρηδες και πενηντάρηδες.

Στην αναφορά του για τo πρώην Υπουργείο Αιγαίου, επεσήμανε πως σήμερα πια ούτε καν στον Υφυπουργό του νεοσύστατου διάδοχου φορέα δηλαδή του Υπουργείου Εμπ. Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, δεν ανατέθηκαν οι αποκλειστικές αρμοδιότητες πέραν της Εμπ. Ναυτιλίας, ώστε να έχει έδρα το ΥΠ.ΑΙ και τη Μυτιλήνη, αλλά διόρισαν Γεν. Γραμματέα ως υποκατάστατο κυβερνητικής υπόστασης στο Αρχιπέλαγος. Οι αφ υψηλού δι ελικοπτέρων περιηγήσεις του Αιγαίου και οι συλλήψεις «on kamera» λαθρομεταναστών απέχουν μακράν των προβλημάτων των νησιωτών, για τα οποία επιβάλλεται να δώσουν ουσιαστικές λύσεις και όχι πασαλείμματα όπως με τα γερασμένα πλοία που σήμερα δρομολογούν και επαίρονται κι αύριο βγαίνουν λόγω έλλειψης αξιοπλοΐας απ τις γραμμές.
 
Αναφέρθηκε ακόμη στα προβλήματα των κτηνοτρόφων που αφήνονται έρμαιο κάθε φορά των εκβιασμών σε βάρος τους, που απαξιώνουν το μόχθο τους και το κύριο προϊόν που παράγουν, το γάλα. Ο Νομάρχης υπακούοντας στα κυβερνητικά κελεύσματα, την άνοιξη (όπου τελειώνει η παράδοση του γάλατος)  ξεσπαθώνει κατά των τυροκομείων που ρυπαίνουν το περιβάλλον και στο τέλος του φθινοπώρου (που αρχίζει η συγκέντρωση του προϊόντος) το «παίζει» Πόντιος Πιλάτος, προτάσσοντας δήθεν το συμφέρον των παραγωγών!  Στο σημείο αυτό ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε εμβόλιμα στην ιλαροτραγική κατάσταση του LESVOS SHOP απόρροια της ανευθυνότητας, της αδιαφάνειας  και των παραγοντισμών της Κυβερνητικής παράταξης που ζημιώνουν όμως τον τόπο και βέβαια τη φήμη των ευγενών προϊόντων που παράγει.
Η Λέσβος λοιπόν (συνεχίζει ο Ν.Σ.), παρόλο που τα ΠΟΠ γαλακτοκομικά της προϊόντα έχουν κατακτήσει τις  αγορές, αν υποστεί άλλη μια παραγωγική περίοδο αβεβαιότητας και  συρρίκνωσης της τιμής παράδοσης του γάλακτος, θα χάσει σιγά σιγά (αφού θα το καταστήσουν ασύμφορο) το πιο παραγωγικό (μετά την ελαιοκομία) αγροτικό της τομέα.  Πρέπει το Κράτος να υποχρεώσει τους μεγαλοτυροκόμους να σεβασθούν το περιβάλλον και υπάρχουν σήμερα τεχνικές μέθοδοι που το εξασφαλίζουν, αρκεί βέβαια  να πληρώσουν. Όπως επίσης περισσότερο από ποτέ άλλοτε με τις εξελίξεις στο προϊόν και τα καρτέλ που νέμονται την αγορά, πρέπει και οι συνεταιριστικοί φορείς να ασχοληθούν σοβαρά και να επενδύσουν στο γάλα.
Ανάλογες καταστάσεις Κυβερνητικής αναξιοπιστίας αντιμετωπίζουν σήμερα και πάρα πολλοί Λέσβιοι ελαιοπαραγωγοί, που παρά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του ίδιου του κ Καραμανλή, ακόμα να πληρωθούν τις εξισωτικές αποζημιώσεις του 2006,  ενώ στους παραγωγούς Βιολογικών Ελαιοκαλλιεργειών οφείλονται οι επιδοτήσεις που τους αναλογούν απ το 2005!   
Σχετικά με τo Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε ξανά στη Σχολή της Λήμνου επισημαίνοντας την σπουδή των αρμοδίων των τελευταίων ημερών για να κατευνάζουν την δίκαιη αγανάκτηση του Λημνιακού Λαού και διατύπωσε βάσιμε επιφυλάξεις ότι ούτε το 2008 στα μηχανογραφικά των τελειοφοίτων Λυκείου θα συμπεριλαμβάνεται η Σχολή.
Επίσης αναφέρθηκε στην Μαρίνα Μυτιλήνης τονίζοντας ότι  ένα από τα μεγαλύτερα Αναπτυξιακά Έργα του Νομού μας, πριν ακόμα ξεκινήσει την εκμετάλλευσή της δίνει την εικόνα ότι βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. «Συνεχώς προειδοποιούσα εδώ και 4 χρόνια τις αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και τον πρώην Υπουργό Αιγαίου για τους κινδύνους απαξίωσης του έργου, αφού η μη ολοκλήρωση των τεχνικών έργων στο περιβάλλοντα χώρο, στον συγκοινωνιακό κόμβο πρόσβασης, και η μη ανάθεση σε κατάλληλο φορέα για την διαχείριση του, θα εμπόδιζαν κάθε ενέργεια που θα ήταν απαραίτητη για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση ένα τέτοιο έργο. Σήμερα, ευτυχώς δικαιώνομαι αφού το συγκεκριμένο έργο πέρα από την εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης φαίνεται ότι άρχισε να παρουσιάζει και τεχνικές φθορές από την έλλειψη τεχνικής παρακολούθησης και συντήρησης των πλωτών εγκαταστάσεών του. Την εικόνα αυτή επιτείνουν και τα λιμνάζοντα νερά στον περιβάλλοντα χώρο που μαζί με τα εγκαταλειμμένα υλικά των οικοδομικών εργασιών δίνουν την εικόνα τριτοκοσμικής εγκατάστασης.
Καλώ άμεσα τους Υπουργούς Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε άμεσα να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες που υπολείπονται ώστε να ανατεθεί σε κατάλληλο φορέα διαχείρισης για να λειτουργήσει ως ένας Αναπτυξιακός Πόλος Έλξης όπως σχεδιάστηκε. Διαφορετικά θα είναι πάρα πολύ αργά και τότε θα μιλάμε για ένα ακόμη έργο που διέλυσε με την ανικανότητα και την πολιτική η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».